top of page

Vad kostar kvalitetsbrister egentligen?


Den generella uppskattningen är att kostnaden för kvalitetsbrister (Cost of poor Quality - COPQ) uppgår till 10-15% av intäkterna för ett producerande bolag och i vissa fall uppemot 40% av intäkterna.


För att få ett grepp på vad vi pratar om här så föreställ dig din verksamhet en dag när allt går perfekt. Från ritning till leverantör till inkommande gods. Genom produktion går allt enligt klockan, montering felfritt, packning och gods perfekt, leverans till kund fläckfritt, punktligt och helt enligt spec och utan framtida krångel. Då är det enkelt att räkna tillverkningskostnader, intäkter och kundnöjdhet.

Så vad händer när det dyker upp en liten störning nånstans i kedjan? Vi testar - En otydlighet på en ritning gör att en leverantör skapar en variation på inkommande gods, det blir lite snett i monteringen i produktion och ett skruvförband blir slarvigt åtdraget, felet rullar vidare genom produktion och kommande moment adderar in ny variation. Med lite tur märks det i sluttest, men mest troligt åker felet vidare ut genom dörren och efter en tid hos kund börjar produkten fallera. Oj, och nu då? Service får returer, felsöker, kopplar in utveckling och kvalitetsavdelningen, sen inköp och karusellen är igång. Man lokaliserar felet till en leverantör och hittar felet på ritning, en ändringsorder till utveckling, och det visar sig behövas en lite större omdesign för att säkerställa kvaliteten och nu måste nya ritningar ut till alla berörda leverantörer, påverkade produkter lokaliseras hos kunder, en kampanj för uppdatering, key account manager och sälj inkopplad för att hantera kundrealtionerna och ev återkalla produkter på fält. Produkter i lager stoppas, inköp inkopplat för att säkerställa nya lagernivåer. Och så scrap av gamla produkter, nya produktionsorder, omplanering i produktion och sen jobba ikapp kundorderkön. Ja, jag kan ha glömt några moment. Men ni fattar vart jag är på väg?


Har vi som i ovan fall så pass väl trimmade produkter och produktion att vi snabbt kan genomföra alla moment kopplade till en kvalitetsbrist så är det en kostnad som vi kan hantera. Men när vi har multipla variationer, dvs att det är fler fel som uppstår samtidigt, så ökar aktiviterna kopplade till felutfall. Och vi hamnar snart i att de åtgärder vi gör skapar mer variation och ger upphov till nya fel och kvalitetsbrister. Och i värsta fall har vi satt en produkt i produktion där antalet brister gör att vi tillslut omsätter en så stor del av organisationen i att hantera kvalitesbrister och förbrukar både resurser och material så att produkten ut genom dörren inte längre är lönsam. Inte ett helt otänkbart scenarie?


Att åtgärda fel på ritbordet, innan produkten är i produktion, kostar tid för utveckling, men kostnaden stannar där. Ringarna runt felet blir betydligt färre. Och ju fler potentiella fel vi kan åtgärda redan på ritbordet ju lägre blir framtida kvalitetsbristkostnader. Och ju bättre vi blir på att hitta fel där de uppstår och när de uppstår, och också åtgärdar de utan att fler fel uppstår, desto färre aktiviter och kostnader uppstår i kölvattnet av en kvalitetsbrist.


COPQ - Cost of poor quality - Kvalitetsbristkostnader på svenska, kan tippa omkull de mest lovande produktlanseringar. Och tiden, men framförallt insatsen, som utveckling lägger på proaktivt kvalitetsarbete, tex genom APQP (Advanced Product Quality Planning), kan avgöra livslängden av ett bolags nya produktsatsning. Det lömska är att de flesta bolag inte har koll på COPQ. KPIer vad gäller kvalitet är ofta begränsade till det som syns, dvs reklamationer och kostnad för skrot och service. Men under ytan ligger de verkliga kostnaderna och äter upp marginalerna för lönsamheten.


Har ni koll på er COPQ? Om inte, kanske det är dags för en översyn? Kostnaden för proaktivt kvalitetsarbete är betydligt lägre än kostnaden för kvalitetsbrister. Att få koll på sin COPQ kan vara avgörande för er lönsamhet och framtida kundrelationer.

Comentarios


G.png

©2020 av GRITTYDAY. Skapat med Wix.com

bottom of page